2014.06.22.
23:51

Írta: Abdani

Egy tökéletes karaktergyilkosság (Az új Terrance és Phillip filmelőzetes)

Az egyik legzseniálisabb tengerentúli animációs sorozat a South Park bőven rejt az epizódjaiban mögöttes mondanivalót. A South Park-részek elemzése így számos izgalmat dolgot rejt. Itt az egyik kedvenc epizódom, melyben Russel Crowe elgyepálja a fél világot: Az új Terrance és Phillip filmelőzetes.

A sorozat hatodik évadjának negyedik epizódja Az új Terrance és Phillip filmelőzetes címet viseli. 2002 áprilisában képernyőkre kerülő rész (magyarországi bemutató 2005) a South Park alkotói által elkövetett egyik legbrilliánsabb karaktergyilkásság. Russel Crowe a rész alkotása idején éppen sokadszor került a lapok címlapjára a különböző verekedései miatt, Parker és Stone tehát úgy döntöttek, hogy filmre viszik Crowe primitív sutyerákságát. Az epizód zsenialitása azonban pont ennek mikéntjében van, nem egy az egyben szereplőként tűnik fel a sorozatban, hanem "sorozat a sorozatban" saját sorozatot kap a gyerekek világában.

Cartmant és a többieket viszont egyáltalán nem érdekli Crowe műsora, csak a show egyik reklámszünetében leadott új Terrance és Phillip-film előzetese. Crowe-nak ráadásul rögtön gyerekműsora is van, ahol természettudományos pontossággal térképezi fel a világ legjobb bunyós helyeit (Kínától egészen Bronxig). A gyerekműsor narratívát erősíti az állandó mellékszereplők megléte: Trombi, a világjáró kishajó (aki nem bírja Russel kornyikálását) és a Köcsög Kenguru.

Az epizód háttértörténete emellett eltörpül, a srácok szaladgálásán valójában a saját a filmrajongásunk fanatizmusán röhögünk. A két száll mellé Chéf bácsi tévéje robban be harmadikként, de szó szerint. A távirányító nyomogatása közben véletlenül Humán-Elpusztító Módba kapcsoló, és az emberekre lődőző okostévé a 2000-es évek elején még a tévés forradalomtól való idegenkedést jelképezi. 

Crowe arroganciája végtelen, az alkotók szándékosan nem semmisítik meg a karakterét, holott az ugye direkt keresi a bajt, az epizód végén "Takarodjatok aludni, gyerekek"-felkiáltással nagy integetések között hajózik el a naplementébe.

Fogadtatás:

A megsemmisítő kritika ellenére Russel Crowe állítólag jót nevetett az egészen, és gratulált az alkotóknak az éppen akkoriban a mozikban debütáló Amerikai kommandó c. filmjéhez.

Szólj hozzá!

Címkék: south park russel crowe 6. évad

A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldydanielemez.blog.hu/api/trackback/id/tr116403223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása