2014.07.23.
23:43

Írta: Abdani

Az Éjjel-Nappal Budapest sikerének okai

Kirobbanthatatlan szereplője lett az RTL Klub-os estéknek az Éjjel-Nappal Budapest. A stabil nézőközönséget meghódító, Németországból importált, kipróbált sorozat sikerének több összetevője is van. Itt az én ötszereplős modellem.

1. Pozitív Budapest-kép

A kutyaszaros, szutykos, lepukkant, hajléktalanos Budapest-kép mellett él egy élhető, pezsgő, világvárosi Budapest-kép is a közbeszédben. A pozitív Budapest-kép miatt szeretjük olvasgatni, ha egyes külföldi médiumok dícsérik fővárosunkat. A sorozat erre a pozitív képre épít, így alapkoncepciójában tehát egy pozitív élménykép jelenik meg, és ezt hitelesen is tudja képviselni.

Ráadásul maga a város - ellentétben más sorozatokkal - aktív, jól beazonosítható szereplője a sorozatnak, és a fővárost csak felületesen ismerők számára is könnyen felismerhető (Joe lakása a Margit-híd budai híddfőjénél van, a szereplők a Belvárosban shoppingolnak, a Margit-szigeten futnak).

A készítők alaposságára a több jó példa is akad: hogy külön forgatócsoport van, akik a jelenetek közti átvezető képsorokat forgatják, legyenek azok sétáló emberek vagy a város látképe. Aztán ott van maga a főcím, amely úgy mutatja be a szereplőket, hogy közben egy stilizált pesti belvárosi utcán vezet végig, és a logó, ahol a Budapest legfontosabb nevezetességei jelennek meg, hangsúlyozva a budapestiséget.

2. Nyitott narratív struktúra

Gyakori falvédős cöccögés a Barátok közttel kapcsolatban, hogy "Jaj, itt már mindenki dugott mindenkivel", és valóban az RTL Klub másik szappanoperájának nagy hátránya az Éjjel-Nappal Budapesttel (ÉNB) szemben, hogy hiába folyamatos megújulási kényszer, megfáradt a történetmesélése.

Ezzel szemben az ÉNB folyamatosan ügyel rá, hogy az egyes történetszálak bemutatása során új szereplőket importáljon a sorozatba, és nem fél az egyes elfáradt szereplőket viszonylag gyorsan és erős kézzel kitenni a történetből, így biztosítva, hogy a sztori nagyobb fordulaton pörögjön a Barátok köztnél. Talán ezért is van, hogy a "nem működő családi háttér"-panelt gyakorlatilag minden szereplőnél elsütötték már.

3. Szép emberek

Ezen nincs is mit elemezni. Minden sorozat igyekszik vonzó szereplőkkel dolgozni, hiszen miattuk öntudatlanul is ott ragadunk a képernyő előtt. A tengerentúli terminológia által csak eyecandy-nek hívott figyelemfelhívó eszköz miatt kell (amúgy valószerűtlenül) állandóan alsógatyában látunk az amúgy kisportolt pasikat, és fehérneműben a nőket. A Zsófit alakító mellben erős Kovács Bettina Dóra, és a Kristófot megszemélyesítő Törőcsik Dániel is dolgoztak modellként a sorozat előtt.

4. Jó zenék

A sorozat aktívan kommunikál a fiatalokból álló célcsoportjával. Hogy hagyon éri el a legjobban? A zenével! A biztoskezű storylineírók mellett a zenei szerkesztők is minden pénzt megérnek, hiszen az átvezető képek, vagy egy-egy érzelmesebb jelenet alatt fülbemászó slágerek csendülnek fel. A rengeteg "Nem tudja valaki, milyen zene megy alatta?"-típusú hozzászólások jelzik, sikerült megmozgatni a célcsoportot a zenével. Kell-e mondani, hogy külön Éjjel-Nappal Budapest zenéi csoport is van a Facebookon?

5. Stabil epizódszerkezet

Az epizódok szerkezete stabil, kipróbált lábakon áll (a sorozat a Berlin Tag und Nacht magyarítása). Egy epizód három történetszálból tevődik össze, melyek nem szeparálódnak élesen egymástól. Az egyes történetszálak mindig egy-egy szereplőre koncentrálnak, de a többiek is ott vannak a háttérben (Lali falatozgat a pultnál, valaki megérkezik/távozik a lakásból), a történet során például a reggelik bírnak integrációs erővel, amikor mindenki együtt eszik.

A szereplők mindegyike gyorsan felskiccelhető, vagyis pontosan meghatározott karakter: a Nőcsábász Érdekember (Kristóf), az Megbízható Apamedve (Joe), a Karrierista Nő (Anikó), az Idegesítő Hülyegyerek (Lali) (stb.), amikhez jó szereplőket is találtak. A forgatás érdekessége, hogy nincs előre leírt szöveg (ellentétben a Barátok közttel), a szereplők csak instrukciót kapnak, mi fog történni az adott jelenetben. Így az egyébként amatőr szereplők is jobban tudnak érvényesülni, és természetesnek tudnak hatni.

Összefoglalva:
Szerethető Budapest, jó zenék, dögös csajok, pörgős sztori - egy darabig még nézni fogjuk, az tuti.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat rtl klub szappanopera éjjel nappal budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://alfoldydanielemez.blog.hu/api/trackback/id/tr656539405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása